
EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA
Czy wiecie, że 8 listopada w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony jest w Polsce dzień „Śniadanie Daje Moc”?
Już szósty rok z rzędu w naszej szkole, w tym dniu wspólnie przygotowujemy zdrowe śniadanie i mówimy o jego roli w codziennym żywieniu.
Chcemy tym samym dbać o wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych u najmłodszych. W dniu akcji przyniesione przez naszych uczniów produkty zamieniły się w kolorowe kanapki, pyszne soki i zdrowe, warzywne przekąski.
Uczniowie w klasach przypomnieli 12 zasad prawidłowego żywienia, objaśniali wspólnie dlaczego różne produkty należy jeść na śniadanie, aby dało ono moc na cały dzień. Przyjemnie było patrzeć jak wszyscy z apetytem pałaszują smakowitości przygotowane przez siebie i przy wsparciu rodziców oraz wychowawców.
Wychowawca klasy III
Elżbieta Pieklik